Προτάσεις, Ιδέες και Λύσεις για να περάσετε όμορφα τις βραδινές ώρες της ημέρας σας!


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κάτι διαφορετικό...κάτι gypsy!

Παρασκευή βράδυ σε λίγες ώρες...τι πιο ωραίο από το να κάτσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου, και να ακούσεις μία χαλαρωτική αποκλειστικά instrumental (ορχηστρική) μουσική ;!

Και το όνομα αυτής, Gypsy Jazz! Επίσης γνωστή ως Gypsy Swing είναι ένα είδος τζαζ μουσικής που λέγεται ότι ξεκίνησε από τον περίφημο κιθαρίστα Jean "Django" Reinhard το 1930. Επειδή προέρχεται από την Γαλλία, αποκαλείται συχνά με το γαλλικό όνομα, "jazz manouche". Ο Django ανήκε σε ένα συγκρότημα από Gypsy κιθαρίστες, που έπαιζαν στο Παρίσι γύρω στο 1930 - 1950. Ένα συγκρότημα που αποτελούταν από τα αδέρφια Baro, Sarane, και Matelo Ferret και τον αδερφό του Reinhardt, τον Joseph "Nin-Nin" Reinhardt.

Τα κεντρικά όργανα αυτής της μουσικής είναι η κιθάρα και το βιολί, τα οποία και αναλαμβάνουν να παίζουν τα λεγόμενα solo (αυτοσχεδιασμοί), και στη πιο δεύτερη θέση, είναι το κόντρα μπάσο και η ρυθμική κιθάρα! Δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μπορεί να υπάρξει και ένα διαφορετικό μουσικό σχήμα! Οι κιθάρες έχουν διαφορετική μορφή από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, και σίγουρα δεν είναι ηλεκτρικές! (Μπορείτε να τις δείτε δίπλα).


Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής...

της μουσικής, είναι η ταχύτητα και η δεξιοτεχνία που απαιτεί από τους οργανοπαίχτες! Οι λάτρεις της είναι πάρα πολλοί σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους πιο πολλούς στην Γαλλία... Ακόμα και στην Ελλάδα έχουμε συγκροτήματα που ασχολούνται με αυτού του είδους μουσικής όπως τους "The Swing shoes", SwingΕΣ και άλλους!


Το άκουσμα της θυμίζει έντονα τα τραγούδια του δικού μας, Μανώλη Χιώτη, παρόλο που στο αυτί του Έλληνα είναι μία καινούρια, εντελώς διαφορετική μουσική! 

Ακούστε, για να το δείτε και οι ίδιοι, το ακόλουθο κομμάτι το οποίο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω παρατήρησης!


Επειδή όμως μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, τι θα μπορούσατε να πείτε για το παρακάτω βίντεο; Σας υπόσχομαι, δεν θα θέλετε να σταματήσει...


Χαμηλώστε τα φώτα, πιείτε το ποτό που σας αρέσει και ταξιδέψτε στη Γαλλία του 1950, ακούγοντας τον περίφημο ακόλουθο του Django, τον Angelo Debarre!
Καλή διασκέδαση και keep Swingin' !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου